Amnesty Gemeente Renkum: Informatie stand in de Vredeberg kerk op startzondag 11 september 2016

 

Zondag 11 september jl was er in de Vredebergkerk in Oosterbeek een informatieochtend georganiseerd.

Amnesty Gemeente Renkum heeft daar aan meegewerkt. Net als de andere organisaties die hebben deelgenomen aan de informatiebijeenkomst wilde Amnesty informatie geven over hoe belangrijk het is om mensen in nood te ondersteunen.Lokale organisaties hebben laten zien hoe zij met de kwetsbaren in de samenleving werken.

Amnesty’s doel is wat breder. Er was informatie over schendingen van de mensenrechten in specifieke landen. Er was informatie over het schrijven van protestbrieven en petities over de opsluiting en marteling van mensen die tegen het heersend bewind protesteerd. Het blijkt dat schrijfacties heel effectief kunnen zijn.

Amnesty International zal in de maanden september en oktober aandacht schenken aan de opsluiting van lldar Dadin voor zijn protest akties tegen de inname van de Krim door Rusland. Hij demonstreerde ook voor de rechten van homo’s en lesbiennes. De petitie tegen Dadin’s gevangenisstraf is door vele kerkgangers getekend.

 

Ook de protestbrieven tegen het, op onrechtmatige wijze, afnemen van het land van kleine boeren door rijke entrepreneurs en steenkoolmagnaten werden volop getekend..

 

India: Schending van rechten van de inheemse bevolking

 

 

Nirupabai, een inheemse Adivasi-vrouw, was op het veld aan het werk toen ze het geluid van een bulldozer hoorde. Ze rende terug naar haar dorp en zag haar huis in puin liggen; al haar spullen en voedselvoorraad waren verwoest. Het dorp moest wijken voor de komst van mijnbouw.

 

 


Nigeria: massale huisuitzettingen dreigen

 

 

Ten minste duizend gezinnen dreigen op straat te komen te staan omdat de overheid van plan is hun huizen te slopen. Er is hen geen alternatieve huisvesting of andere vorm van compensatie aangeboden.

 

 

 


Colombia: gemeenschapsleider met de dood bedreigd

 

 

Miguel Briceño, leider van de boerengemeenschap El Porvenir in Colombia, wordt door paramilitairen bedreigd omdat hij strijdt voor teruggave van zijn land.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


In oktober a.s. zal Amnesty Gemeente Renkum nog een schrijfactie in de Vredesberg kerk houden. Voor meer informatie over schrijfacties in Renkum, Doorwerth, Heelsum, Heveadorp Wolfheze en Oosterbeek.


Gemeente Renkum, Amnesty International 11 sept 2016