Informatiestand op de Oosterbeekse markt

Amnesty Gemeente Renkum bemant twee keer per jaar een kraam op de Oosterbeekse markt. Donderdag 27 oktober 2016 was het de tweede keer dit jaar.

 

Corry van Eck en Marilyn Minderhoud hadden daar een informatie stand ingericht met als doel om de lopende mensenrechten acties van Amnesty International bekend te maken.
Een ander doel was om de nieuwe naam van onze werkgroep Amnesty Gemeente Renkum te laten zien en hoe ondersteuning wordt gegeven aan de samenwerking tussen vrijwilligers voor Amnesty in de hele gemeente.

 

De brieven die op tafel lagen in het kader van de schrijfactie, zijn gericht aan de embassades van Nigeria, Colombia en India. Amnesty protesteert tegen de illegale overname – zonder compensatie - van het land van kleine boeren ten gunste van industriële bedrijven in India en Nigeria. In Colombia voert Amnesty actie voor Miguel Brice┼ło, leider van de boerengemeenschap El Porvenie die wordt bedreigd door paramilitairen omdat hij probeert illegaal verkocht land terug te krijgen.

Meer dan 30 mensen hebben hunhandtekening gezet onder deze brieven en onder de petitie gericht aan President Obama met het verzoek om Edward Snowden vrij te spreken. Hij moet jaren gevangenis straf uitzitten voor het doorspelen van de geheime informatie van NSA naar journalisten – iets wat hij deed om te voorkomen dat NSA in de toekomst haar macht misbruikt en de privacy van vele mensen schendt door hun telefoongesprekken, e-mails, en chatgesprekken te onderscheppen.

Tekenen tekenen

Amnesty Gemeente Renkum heeft naast een nieuwe naam ook een nieuwe website met veel informatie over lopende en komende activiteiten en een interessant archief.

 

Tijdens de markt konden mensen ook hun email adres opgeven als ze de Amnesty Gemeente Renkun nieuwsbrief die drie keer per jaar verschijnt digitaal willen ontvangen.

 

Dat er veel steun is voor het werk van Amnesty International in onze gemeente blijkt uit

  • De vele interessante discussies,
  • De aandacht voor de mensenrechtenacties,
  • De belangstelling voor de komende activiteiten
  • De belangstelling voor de traditionele fakkel optocht op 10 december – de Dag van de Mensenrechten – vanaf het Raadhuisplein.

En zoals een van de posters op ons stand laat zien dat deze steun positieve effecten heeft op de zorg voor die personen die worden vastgezet of bedreigd wegens hun mensenrechten activiteiten. Voorbeelden vrijzijn te vinden op de Amnesty International site: www.amnesty.nl;